Främling, vad döljer du för mig?

Medverkande:  Marcus Priftis, författare

Marcus Priftis är aktuell med boken ”Främling, vad döljer du för mig – en bok om vardagsrasism”

Rasism. Ett ord som ger starka associationer. Riksdagspartier med brunt förflutet, skinnskallar i bomberjacka och stålhätta, en vettvilling som skjuter barn med automatvapen. Men den allra största delen av rasismen utförs inte av monster. Den utförs av sådana som du och jag. Rasismen är så välintegrerad och välkamouflerad att vi ofta inte ser den alls – för vi tittar åt fel håll. Denna bok handlar inte om Anders Behring Breivik eller om Sverigedemokraterna. Däremot handlar den om rädsla och makt, om yttrandefrihet och hjärnspöken, om svenskhet och segregation. Men också om hur även antirasister riskerar att glida ut på rasismens villovägar. Det handlar kort sagt om vardagsrasism.

Marcus Priftis är uppväxt i Södertälje och finns med i Sveriges officiella invandringsstatistik. Han har tidigare givit ut bl a en roman och är även spoken word-artist. Han är en hängiven vardags-antirasist.


Politiska författarsamtal Under Mellanvalslägret kommer du kunna möta flera olika aktuella författare i en serie med politiska författarsamtal. En djupdykning i feminsmens historia, klimatflyktingar, asylpolitik, vardagsrasism och abortmotståndet i Europa utlovas. Författaren presenterar sin bok och därefter följer en diskussion kring hur man an förhålla sig till det här politiskt.

Om evenemanget

Plats:  Bommersgården
Sal:  Ivan Ohlson
Dag:  Lördag 11 aug
Tid:  14:3016:00
Kategori:  Föreläsning