Ellen Key - en föregångsfeminist?!

Medverkande:  Ronny Ambjörnsson, idéhistoriker och författare

Ronny Ambjörnsson har nyligen gett ut biografin ”Ellen Key – en europeisk intellektuell.” Möt härmed en av Sveriges första och största feminister. Vid sekelskiftet 1900 var Ellen Key på allas läppar, mitt i den feministiska och pedagogiska debatten som hon stod. Hon var en stridbar person som slogs för yttrandefrihet och var en av de första i Sverige att kräva kvinnlig rösträtt. Strindberg kallade henne smädfullt Hanna Paj, men vid sidan av just Strindberg och Lagerlöf var hon en av våra mest kända författare utomlands.

Idag är hon i stort sett bortglömd. Vem var hon, vad ville hon, vad tänkte hon?

Ronny Ambjörnsson var professor i idéhistoria i Umeå 1981-2001. Han har skrivit många böcker, t ex Mitt förnamn är Ronny, Fantastin till makten, Mansmyter och Den skötsamme arbetaren. I 45 år har han varit skribent i Dagens Nyheter och lika länge har han sysslat med Ellen Key. Han har forskat kring utopier och socialismens idéhistoria.


Politiska författarsamtal Under Mellanvalslägret kommer du kunna möta flera olika aktuella författare i en serie med politiska författarsamtal. En djupdykning i feminsmens historia, klimatflyktingar, asylpolitik, vardagsrasism och abortmotståndet i Europa utlovas. Författaren presenterar sin bok och därefter följer en diskussion kring hur man an förhålla sig till det här politiskt.

Om evenemanget

Plats:  Bommersgården
Sal:  Ivan Ohlson
Dag:  Lördag 11 aug
Tid:  12:0013:00
Kategori:  Föreläsning